Kategorie
kafelki do kuchni porady kafelkarza samodzielne kafelkowanie

Jakie płytki do kuchni, czyli kafelkujemy kuchnię

Generalny remont kuchni lub jej aranżacja najczęściej zaczyna się od wyboru płytek. Wbrew pozorom wcale nie jest to takie proste zadanie i nie chodzi tylko o kolorystykę czy wzór kafelków. Kuchnia to pomieszczenie, które jest bardzo często użytkowane, należy więc wybrać takie płytki, które będą odporne na ścieranie. Na co więc zwrócić uwagę, wybierając kafelki do kuchni?

Jaki rodzaj płytek do kuchni wybrać?

Na początku warto zastanowić się nie nad kolorystyką kafelków, ale nad ich rodzajem. W kuchni sprawdzić się może kilka rodzajów płytek. Wśród najczęściej wybieranych jest oczywiście glazura. Takie kafelki są wykonywane z ceramiki, a ich zewnętrzna część pokrywana jest specjalnym szkliwem. Na korzyść jest ogromna dostępność glazury pod względem kolorów i wzorów. W dodatku jest ona odporna na środki chemiczne, można więc bez oporów czyścić takie kafelki, nie ulegną zniszczeniu. Glazura znajduje jednak zastosowanie głównie na ścianach, na podłogę lepiej zdecydować się na inne rozwiązanie.

Alternatywą dla tradycyjnych płytek ceramicznych może być gres. Takie płytki także są produkowane z ceramiki, ale są jeszcze poddawane procesowi prasowania, dzięki czemu zyskują wiele właściwości, np. wytrzymałość, twardość. To z kolei sprawia, że można zastosować je zarówno na ścianach, jak i na podłodze.

Niektórzy decydują się na położenie w kuchni płytek szklanych. Te przede wszystkim wyróżniają się oryginalnym designem. Z takich kafelków można tworzyć mozaiki, które w ciekawy sposób ozdobią kuchnię.

Co ciekawe, na ścianach można położyć również terakotę. Zazwyczaj była ona kojarzona jedynie z podłogami, jednak znajduje zastosowanie także w roli płytek ściennych. Terakota jest bardziej wytrzymała od glazury, równie dobrze utrzymać na niej czystość. Wiele jest też wzorów i kolorów takich płytek.

Jaki kształt płytek do kuchni?

Wybór kształtu płytek uzależniony jest od tego, jak duża jest kuchnia. Działając nieświadomie, można niestety zmniejszyć optycznie małe pomieszczenie lub powiększyć przestrzenną kuchnię. Jakie więc płytki będą najlepsze? Istnieje niepisana zasada, że urządzając niewielką przestrzeń, lepiej wybierać małe płytki. Duże mogą ją tylko przytłoczyć. Ponadto sprawdzą się kafelki kwadratowe lub prostokątne. Chcąc uzyskać wrażenie większej kuchni, warto pomyśleć o mozaice. A co z dużymi pomieszczeniami? W nich spokojnie można położyć na ścianach kafelki o sporych rozmiarach, nie wpłynie to negatywnie na odbiór kuchni, wręcz przeciwnie.

Kafelki do kuchni a fuga

Dobór odpowiedniej fugi jest równie ważny co zakup płytek. Przede wszystkim musi być ona odporna na zabrudzenia i ścieranie. Uniknąć tego problemu można np. przez zakup płytek bezfugowych. Co jeśli jednak kafelkujemy kuchnię w tradycyjny sposób? Fuga musi być dobrana pod względem rodzaju, ale i koloru. Dostępne są fugi cementowe (do małych płytek, glazury, kamienia), epoksydowe (odporne na ścieranie i zabrudzenia) i cementowo-epoksydowe (stosowane w miejscach, gdzie może być wyjątkowa wilgoć, np. przy prysznicu). A co z kolorem? Ten musi być dopasowany do barwy płytek i ich wielkości, a także do samego pomieszczenia. Można kłaść fugę na zasadzie kontrastu, a można wybrać zbliżoną do nich kolorystykę. Tu już wybór zależy od aranżacji całego pomieszczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *